ilk kez 1980 yılında sahnelenen ve 42 yıl sonra yeniden fakat bu kez ferhan şensoy ustanın yokluğunda ilk kez onsuz seyirci karşısına çıkan (bkz: ortaoyuncular) tarafından sahnelenen oyun, tüm salona ve bana unutulmaz bir akşam yaşatmayı başarmıştı. tebrik ediyorum.
iran'da 1979 yılında yaşanan devrim, sadece iran açısından değil dünya siyaseti açısından da pek çok şeyi değiştirdi. ancak bu devrimin türk tiyatrosunda açacağı yolu kimse tahmin edemezdi. fransa'dan dönen hevesli ve yetenekli genç ferhan şensoy, iran devrimini işlediği şahları da vururlar oyununa ustası (bkz: haldun taner)'den de 'olur' alınca kendi tiyatrosu ortaoyuncular'ı kurdu ve tiyatroseverler 1980 yılında hem şahları da vururlar ile hem de ortaoyuncular ile tanışmış oldu.
1980'lerin ilk yarısı boyunca aralıksız 586 kez sahnelenmiş olan ve aradan geçen 42 yıl boyunca güncelliğini her daim koruyan oyun, günümüze yaptığı göndermeler ve ince mesajlarla (bkz: ferhan şensoy) ustanın yazarlığının en mükemmel örneklerinden biri.
bir tarafta geçim sıkıntısı içinde bunalan halkın varlığı, diğer tarafta halkın gerçeklerinden kopuk bir yönetim anlayışı ve iktidar çekişmelerini sakınmadan ortaya koyan oyun, iran'daki karışıklıklar üzerinden dönemin ve bugünün türkiye'sine de ciddi eleştiriler de yöneltiyor.
(bkz: @plumeria) uktesidir.
başlıkta ara
sevilenler: tümü
|
bugün