herhangi sözlükte yazan bir yazarın bilmesi gereken temel bilgilerdir.
örneğin kelimelerin anlamlarını etimolojik olarak araştırmak. bu sözlük yazarlığının arkeolojisidir. bunu bilmeden sözlük yazarlığı imkansızdır zira, ileride oluşacak derinliği belirleyecek budur. hiçbir şey bilmeyen bir insanı dahi süreyle ordinaryus yapabilecek kadar müthiş güçlü bir donanıma neden olacaktır. çünkü öğrenmenin matematiğini öğretir. buna da gerçekte konuşabilmek denir! sadece google da artacağınız kelimenin yanına "etimoloji" kelimesini eklemeniz bile sizi birkaç senede bilirkişi yapmaya yeter.
for example; "xxxx kelimesinin etimolojisi"
(bkz: aramaya inanmak).
edit: paragrafa "örneğin" kelimesi ile başladığım için, "direkt" örnekte "yardımcı dil" olarak ingilizce'yi kullandım. yabancı dillerin bu tür durumlarda yazı konsantrasyonunu bozmama gibi bir işlevi olduğunu okumuştum. aksi taktirde (tekrar eden durumlarda) otonom redediş gibi bir şey oluştuğu, bunun da okuyucunun konsantrasyonunu bozduğu yazıyordu.
-
-
kaynaksız çalışmamak. şu an her şey yeni. başlıklar taze ama. özellikle gündeme dair açıklamalar, olağanüstü haller, bilimsel çalışmalar vs. kaynak belirtmeden başlık veya entry girilmemeli.
-
herkesin donanımı, dile hakimiyeti, bilgi birimi vs. farklıdır. böyle platformlarda kimse yazarlardan profesör olmasını beklemiyor. gene de, önemli başlıkların özenerek açılması gerektiğinin bilinmesi gerektiğini düşünüyorum. ilk tanımlar önemlidir. forumsal başlıklar dışındakilere özenmeliyiz hepimiz.
-
elbette en önemlisi ;
kelime dağarcığının yüksek olması
bilgi birikimi , tecrübe , okuduğu ve anladığı kitap sayısı diğerlerine nazaran en yüksek seviyede olması
diline kusursuz şekilde hakim olması. -
türkçe bilmeli.
-
herkesin benzer düşünmek zorunda olmadığıdır.
ilgi alanların, kültür seviyesinin, bilgi birikiminin kişiden kişiye bambaşka olabileceği gerçeğidir.
farklı görüşleri olgunlukla karşılamak gerektiğidir.
uygun olmayan entry leri nazikçe uyarmanın daha medeni bir davranış olduğudur. -
türkçe'yi mümkün olduğu kadar düzgün kullanmak (yazmak) çok önemli.
-
interaktif sözlükler için yapacağım açıklamadır.
herkesi iyi bir insan olarak görmemektir. bazıları kendilerini çok iyi saklar. bu sebeple insanları iyi tanımak için entrylerini iyi okumanız lazım. dili iyi kullanan ama kötü kalpli insanlar dolaşıyor internette. peki o insanın ne demek istediğini nasıl anlayacağız?
çok basit. bolca kitap okuyup cümlelerin temel anlamlarını çıkaracaksınız. bir insan gizli şekilde düşünce sistemini savunabilir. siz insan olarak önce anlamlandırmayı öğrenmelisiniz ve bunu da bolca kitap okuyup araştırarak yapabilirsiniz.
her insanla hemen samimi olup her şeyi anlatmayın. gerek yok. o insana yeterince güvenirseniz açıklarsınız zaten durumu.
bir de iyi görünüp içinin pisliğini görmek istiyorsanız çok basit taktik var. tahrik edin. herkes bir yerden sonra pes eder. böylece ne olduğunu anlarsınız. -
her şeyi bilmelidir.
en azından her şeyi bildiğini zannetmelidir. kendisi üst akıldır neticesinde. insanlar, neyin doğru neyin yanlış olduğuna ona danışarak karar vermelidir. engin bilgisinden hiçbir allah'ın kulunu mahrum bırakmamalıdır. biraz da şişkin özgüven varsa bu zatı şahanede, tamamdır. e daha ne olsundur! -
yazdığı entrylerde bkz veya hede olarak gösterdiği şeylerin altını doldurmak. tabi dolu gözüksün diye değil, bilgi anlamında doldurmalı kendi yorumuna katarak.